Interferens, skulptur i larvikitt

by Halfdan Carstens
[gallery columns="1" ids="1760"]
Minnestedet over ofrene i Tsunamikatastrofen i 2004 ligger på Bygdøy utenfor Oslo. Skulpturen er formet i vår nasjonalstein larvikitt og har fått navnet Interferens.

Geologisk forklaring av lokaliteten

Unik, vakker og eksklusiv.

Larvikitt ble kåret til vår nasjonalstein i 2008 etter en landsomfattende avstemning i regi av Norsk Geologisk Forening.

Larvikitt er en dypbergart som kun finnes i Oslofeltet og et par andre steder i verden. Som geologisk ressurs er den enestående for Larvik-distriktet.

Norges nye nasjonalbergart har vært utnyttet som blokkstein siden sent på 1800-tallet, og det helt spesielle fargespillet har gitt den status som en av verdens mest attraktive natursteinstyper. Larvikitt er derfor en utmerket representant både for norsk stein, norsk kultur og norsk natur.

Bergarten ble skapt for 300 millioner år siden, og den har i alle fall siden 1700-tallet bergtatt folk flest. Fra slutten av 1800-tallet begynte også geologene for alvor å studere den. Det var på samme tid som industrialiseringen for alvor skjøt fart her til lands, og de første entreprenører så muligheter til forretningsdrift på en bergart som skiller seg fra vanlig norsk "gråstein".

Turbeskrivelse

Minnestedet ligger på vestsiden av Bygdøy, like innenfor Huk.

Kartlenke

Lenker

Koro

Lenker

Koro