Geofunn: Skålatårnet

by Halfdan Carstens
[gallery columns="1" ids="1881,1807,1845,1886,1935"]

Geologisk forklaring av lokaliteten

Øyegneis er en omdannet (metamorf) bergart dannet på store dyp. Den har et karakteristisk utseende med store, ovale krystaller av feltspat (?øynene?) i en stripet grunnmasse. Feltspatkornene varierer i størrelse og kan være flere centimeter lange.

Turbeskrivelse

Skåla (1843 m o.h.) er en mektig fjelltopp som ligger rett ovenfor Loen og Stryn. Den vanligste ruten starter rett innenfor Lom, ved Tjugen camping. Ruten er merket, og langs det aller meste er det en godt opparbeidet sti, delvis med trappetrinn.

Turen opp er viden kjent fordi det er landets lengste motbakke. Med start rett over havnivå skal det klatres over 1800 meter. Men la deg ikke skremme av det. Det er svært god sti det aller meste av veien ? med over tusen trappetrinn de siste 500 meterne, og dette gjør turen betydelig lettere enn den høres ut til.

Turen tar et sted mellom tre og fem timer, avhengig av vær, fysisk form og antall stopp for å nyte utsikten. Å gå ned tar omtrent like lang tid. Hvert år arrangeres motbakkeløpet Skålatårnet opp. De raskeste bruker ned mot én time på turen.

Dette er en godværstur. Opplevelsen kan kun nytes i godvær. Men også av sikkerhetssyn, ettersom stien til dels er dårlig merket så snart man kommer over ca. 1400 meter.

På Skålatårnet kan du overnatte.

Kartlenke

Lenker

Store norske leksikon

Turbeskrivelse fra DNT

Skålatårnet

Stikkord

Gneis, Øyegneis, Blokkmark.

Lenker

Store norske leksikon

Turbeskrivelse fra DNT

Skålatårnet

Stikkord

Gneis, Øyegneis, Blokkmark.