Geofunn: Semsvannet

by Pernille Hammernes
[gallery columns="1" ids="1825"]

Geologisk forklaring av lokaliteten

Her oppleves beitende dyr, Norges minste hest, levende fisk i utstillingstank, gamle husmannsplasser, badestrender, en sprutende foss og noen spennende lokaliteter som forteller sin egen geologiske historie. Det hele er godt tilrettelagt for påfyll av kunnskap gjennom skilter med informasjon om planter, dyr, kultur og geologi.

Ved foten av Skaugumsåsen finnes mitt Geofunn: en gammel strandlinje fra siste istid. Turen går langs Haiemveien på østsiden av Semsvannet. På toppen av bakken, på østsiden av vannet, står du ved «sommerfjøset», dette kneiser på toppen av de harde kalksteinslagene i den kambro-siluriske lagrekken i Oslofeltet.

Etter å ha lest informasjonsplakaten om geologien i området går du inn porten til beitet på oversiden av veien. Med litt avstand til stupet på Skaugumsåsen, kan du se opp på dekket av mektige permiske lavaer av basalt og rombeporfyr. Følg kalksteinsryggen til skogholtet rett under brattkanten. Litt til venstre, like bak første trerekke, finnes den slake steinstranden fra den gang Norge var tynget ned av ismassene som akkurat var i ferd med å smelte bort. Morener og grus kom opp av havet da landet hevet seg. Bølgene slo mot morenegrusen, og det ble dannet en strandlinje. På grunn av landhevningen har strandlinjen blitt løftet ca. 200 meter i løpet av de siste 10.000 år. En historie som enkelt kan forklares og som skaper undring hos små og store.

Av egen erfaring må nevnes at det er litt skuffende at det ikke går an å bade på denne stranden, men dette finnes det en god løsning for. Følg skogkanten med det tørre bekkefaret ned mot Semsvannet. Under veien bør alle krabbe gjennom stikkrenna og ut på nedsiden av veien. En sikker vinner. Her åpenbarer det seg en herlig badestrand av helt ny dato. En rast og et bad i denne bukta som tegner seg i de svakere skiferlagene kan fort bli turens høydepunkt.

Turbeskrivelse

Etter å ha passert vaktholdet på Skaugum, finner du utgangspunkt for turen med utfartsparkering lengst øst i Sem-området, mellom Semsveien 180 og 191. Følg skilter og turveien opp mellom husene mot nord ? håper ur-sauene er ute. Gjennom skogholtet på toppen kommer du ut og får fullt utsyn over Semsvannet, veien rundt vannet er ikke til å ta feil av. Turen rundt er 5,3 km, tur/retur Sem-Tveiter gård er det 5,7 km. Vei og opparbeidet turvei gir god fremkommelighet med barnevogn eller sykkel. Den gamle strandlinjen finner du ca. 1 km ut i turen.