Geofunn: Jutulhogget

by Halfdan Carstens
[gallery columns="1" ids="1809,1991,2045"]
Jutulhogget er et dramatisk minne om innlandsisens nedsmelting for vel 9000 år siden. På grunn av sine unike kvaliteter er det blitt et av de mest besøkte naturområder i Østerdalen.

Geologisk forklaring av lokaliteten

I følge sagnet ble denne mektige kløften gjennom fjellet i Nord-Østerdal til da Rendalsjutulen hogg til med øksa si for å skaffe vann til den vesle elva Tysla. Det var vannet i den mye større elva Glomma han var ute etter, men før han fikk fullført arbeidet sitt, med et siste og avgjørende hogg, klarte Glåmdalsjutulen å slå skaftet av øksa til Rendalsjutulen. Geologene har en annen historie. Den setter oss tilbake til slutten av istiden, mens breene raskt smeltet ned fordi klimaet ble varmere, men hvor de siste isrestene på flere steder demmet opp store innsjøer, også Nedre Glomsjø som strakk seg fra Atna i sør til Røros i nord.  Så skjedde det uunngåelige. Demningen brast, og det store suget det skapte (tenkt hva som skjer når du drar ut proppen i badekaret), fikk tak i de oppsprukne, urgamle sandsteinene og laget en voldsom revne. Flommen dette skapte drepte alt liv på sin vei nedover mot havet.

Turbeskrivelse

Jutulhogget ligger mellom Østerdalen og Tyldalen ca. 20 km sør for Alvdal. Du kommer hit med bil fra nord eller sør langs riksvei 3 i Østerdalen, eller du kan kjøre inn fra øst fra riksvei 30 i Tyldalen.

Kartlenke

Lenker

Dannelsen av Jutulhogget

Jutulhogget en stor turistattraksjon

Fjelltur til Jutulhogget

Vandring i Jutulhogget

Stikkord

Canyon

Lenker

Dannelsen av Jutulhogget

Jutulhogget en stor turistattraksjon

Fjelltur til Jutulhogget

Vandring i Jutulhogget

Stikkord

Canyon


 
 

Geofunn i nærheten