Geofunn: Jostedalsbreen

by Halfdan Carstens
[gallery columns="1" ids="1833,1878"]
Jostedalsbreen er Norges største isbre, og rundt hele det mektige isplatåer finner vi avsetninger og former som forteller om hvordan breene former landskapet.

Geologisk forklaring av lokaliteten

Istid. Tenk deg at hele landet er dekket av en stor iskappe. Omtrent som Grønland i dag. Bare de færreste blant oss kan reise helt dit og oppleve hvordan landet så ut for 20 000 år siden. Men vi kan alle dra til Jostedalsbreen. Norges største isbre. På tre forskjellige besøkssentre kan vi lære mer om de mer enn 40 istidene som har herjet med landet vårt gjennom 2,6 millioner år, og vi kan få et innblikk i hvordan folk har levd med breen som nærmeste nabo gjennom århundrer og årtusener. Flere steder rundt breen er det også fullt mulig å gå tett opp til noen av de tynne brearmene som stuper ned de bratte fjellsidene. Men skynd deg. De forsvinner raskt. De sprekeste kan ta turen opp på selve breen. Da er du med ett midt inne i istiden. Men glem ikke alle dalene som omkranser breen. Her finner vi noen av landets vakreste landskaper, men vi kan også stoppe opp og studere hvordan isen har lagt fra seg sand, grus og stein.

Turbeskrivelse

Jostedalsbreen er lett tilgjengelig både fra øst og vest. Kommer du fra øst eller nord passerer du mest sannsynlig Jostedalsbreen Nasjonalparksenter som ligger i Oppstryn, og kommer du fra sør møter du Norsk Bremuseum Bresenteret i Fjærland. Dette er begge fine steder å bli kjent med natur og kultur på og rundt breen. I tillegg ligger Breheimsenteret i Jostedalen rett utenfor Nigardsbreen. I Briksdalen og flere andre daler finner du naturstier med opplysninger om geologi, øvrig natur og kultur. Ved senteret i Oppstryn finner du også en steinpark som viser hvilke bergarter området og landet for øvrig er bygd opp av.

Kartlenke

Lenker

http://www.jostedalsbreen.info/

http://www.jostedalsbre.no

http://www.jostedal.no/

http://www.bre.museum.no/

http://www.briksdalsbre.no

Stikkord

Iskappe, sand, grus, stein

Lenker

http://www.jostedalsbreen.info/

http://www.jostedalsbre.no

http://www.jostedal.no/

http://www.bre.museum.no/

http://www.briksdalsbre.no

Stikkord

Iskappe, sand, grus, stein