Geofunn: Åheim

[gallery columns="1" ids="1743"]

Geologisk forklaring av lokaliteten

På 1930-tallet ble det gjort mindre uttak av olivin på Sunnmøre og i Nordfjord, og den 25. juni 1948 vedtok Stortinget å opprette A/S Olivin med staten som dominerende eier. A/S Olivin er Europas ledende produsent av olivinprodukter. I 2003 ble bedriften oppkjøpt og er i dag underlagt North Cape Minerals.

Mineralet olivin (Mg,Fe)2SiO4 er olivengrønt (derav navnet). Det høye smeltepunktet, 1780°C, er en av de viktigste egenskapene. Olivin er et også hardt mineral (hardhet 6,5-7, kvarts har hardhet 7), og det er tyngre (egenvekt 3,3-3,4 g/cm3) enn de fleste andre vanlige mineraler (egenvekt 2,7-2,9 g/cm3).

Med den spesielle grønnfargen og de store fortjenestene de siste årene har olivin blitt kalt det "grønne gullet". Olivinstein er vanlig i basiske og ultrabasiske bergarter over hele landet, og det finnes en rekke forekomster av olivinstein i gneiser fra Sunnfjord og videre nordover langs Den kaledonske fjellkjeden helt nord til Troms, men det er bare på Nordvestlandet at mineralet opptrer i så store mengder og har så god kvalitet at det har kommersiell verdi.

Turbeskrivelse

Fra Åheim sentrum tar du av mot Almklovdalen, og følger skilting mot Sunndalen. Ca. seks km fra Åheim sentrum ligger rasteplassen.

Kartlenke

Lenker

Åheim

GEO365 August 2006

Stikkord

Olivin, peridot, eklogitt

Lenker

Åheim

GEO365 August 2006

Stikkord

Olivin, peridot, eklogitt


 
 

Geofunn i nærheten

https://geofunn.no711x474_Hornelen