Geofunn: Magalaupet

by Ole Torsæter
[gallery columns="1" ids="1644,2037"]

Geologisk forklaring av lokaliteten

Magalaupet er et nesten 100 meter langt, sikksakkformet elvegjel i elva Driva. Gjelet består av en rekke store jettegryter som elva har gravd ut siden siste istid.

En jettegryte er en rund grop erodert i fjell. Jettegryter er dannet i beelver mot slutten av siste istid ved at smeltevann satte stein og grus i roterende bevegelse. Jettegrytene kan bli flere meter dype.

Fjellet i elvegjelet består av øyegneis, og Driva graver seg ned i fjellgrunnen med en hastighet på ca. 1 mm pr. år. Det tilsvarer 10 meter på 10 000 år.

Øyegneis er en omdannet (metamorf) bergart dannet på store dyp. Den har et karakteristisk utseende med store, ovale krystaller av feltspat (?øynene?) i en stripet grunnmasse. Feltspatkornene varierer i størrelse og kan være flere centimeter lange.

Turbeskrivelse

Ta  av E6 Ved Engan (ca. 20km nord for Oppdal). Skiltet som severdighet med egen parkering. Det er ca. 100m ned til elva fra parkeringsplassen.

Kartlenke

Lenker

Store Norske Leksikon

Drivdalen

Geoportalen

Stikkord

Øyegneis, jettegryte, elvegjel

Lenker

Store Norske Leksikon

Drivdalen

Geoportalen

Stikkord

Øyegneis, jettegryte, elvegjel


 
 

Geofunn i nærheten

https://geofunn.noDen lille Steinhvelvbrua ligger idyllisk til på Dovrefjell og ble bygget som en del av den gamle Trondheimsvegen. Brua er fredet, og det er ikke tillatt å ta med seg stein. Foto: Halfdan Carstens