Geofunn: Geirangerfjorden

by Halfdan Carstens
[gallery columns="1" ids="2041,1798,1839"]
Geirangerfjorden er eit godt og spektakulært døme på det norske fjordlandskapet som karakteriserer Vestlandet og Nord-Noreg. Samla fortel fjordane om den geologiske utviklinga med landheving og meir enn førti istidar.

Geologisk forklaring av lokaliteten

Denne vakre, trange og dype fjorden er med på Unescos eksklusive verdensarvliste over steder som bør bevares for ettertiden og ikke ødelegges av utbygging. Flere ganger er den kåret til verdens vakreste reisemål. Det mangler i det hele tatt i ikke på prestisjetunge utmerkelser for Geirangerfjorden. Den er noe av det flotteste vi kan vise frem til utlendinger og gjør oss stolte. Men midt i all denne viraken skal vi ikke glemme at Geirangerfjorden, slik som alle de andre norske fjordene, er blitt til gjennom geologiske prosesser som har virket gjennom millioner av år. Først og fremst kan vi takke landhevningen de siste 10-20 millioner år som skapte et høyt platå av den norske berggrunnen.  Senere kom istidene, og med dem alle isbreene som skar seg ned gjennom gamle, trange elvedaler og laget de mye bredere og større. Det spektakulære istidslandskapet, slik vi nå kan vise det frem på Vestlandet og i Nord-Norge, er derfor forbeholdt noen få land i verden.

Turbeskrivelse

Geirangerfjorden kan nåast med bil, fergje og sjølvsagt til fots. Dei fleste kjem med bil langs riksveg 63 frå aust eller nord. Mange kjem og med ferga frå Hellesylt frå vest. Det er ei rekkje turstiar i området. Difor er det fullt mogleg å ta seg ned til fjorden til fots.

Kartlenke

Lenker

http://www.verdensarv.no

Stikkord

Fjord, gneis

Lenker

http://www.verdensarv.no

Stikkord

Fjord, gneis