Dronningbenken ved Flydalsjuvet

by Halfdan Carstens
[gallery columns="1" ids="1863"]
Først og fremst er Dronningstolen et kunstverk avduket av Dronningen i 2003. Men geologi-interesserte legger merke til gneisen i forgrunnen. Her ser vi en usedvanlig flott utgave av det norske grunnfjellet.

Geologisk forklaring av lokaliteten

Denne benken er plassert av reiselivsnæringa i Fjord Norge til ære for HM Dronning Sonja. De ga henne en ærespris i 2003 for hennes genuine interesse for natur, kultur og historie.

Fundamentet som benken står på er laget i granitt (men jeg kan ikke si hvilken type). Steinen foran benken er "urnorsk" gneis som dominerer grunnfjellet på Nordvestlandet.

Gneis er fylkesstein for Møre og Romsdal.

Gneis er den aller vanligste bergarten eller bergartsgruppen i Norge, og mange nordmenn vil kjenne denne grå, tilsynelatende litt kjedelige steinen fra svaberg og fjellknauser. Det finnes mange typer gneis, og de har ulike navn, avhengig av sammensetningen til den opprinnelige bergarten. Mange har fått navn etter karakteristiske mineraler (biotittgneis, granatgneis, staurolittgneis), mens andre har navn etter strukturen (båndgneis, øyegneis, åregneis).

Turbeskrivelse

Denne lokaliteten ligger langs riksvei 63 mellom Geiranger og Langvatnet (Langvatnet ligger på veien mellom Grotli og Stryn).

Du finner den rett over Geiranger, og bare 150 meter ovenfor Hotell Utsikten.

Her er det ikke snakk om å gå tur for å gjøre et geofunn. I toppsesongen midt på sommeren er det vel heller snakk om å finne parkeringsplass.

Du stopper der det er merket Flydalsjuvet og går stien 50 meter i retning fjorden.

Kartlenke

Lenker

Gneis

Nasjonale turistveger

Det norske fjordlandskapet

Vår geologiske nasjonalarv

Verdensarven

Lenker

Gneis

Nasjonale turistveger

Det norske fjordlandskapet

Vår geologiske nasjonalarv

Verdensarven