Piggåsen klebersteinsbrudd

by Kjell Odding
[gallery columns="1" ids="1653,1828"]
Klebersteinsbrudd hvor man tok ut gryter og kar. Her arbeidet det mange folk med uttak av lebersteinskarene og kanskje var dette en av landets første industrielle foretak. Arkeologiske dateringer viser at det var stor aktivitet her i vikingtiden. Man kan se halvferdige gryteemner og i slagghaugene ligger det deler av islykkede gryter.

Geologisk forklaring av lokaliteten

Arkeologiske dateringer viser at det var stor aktivitet her i vikingtiden. Man kan se halvferdige gryteemner og i slagghaugene ligger det deler av mislykkede gryter.

Klebersteinen ligger i kanten av en ås som består av gabbro fra jordens urtid. Det er ikke uvanlig at kleberstein dannes i overgangen mellom slike jern-magnesiumrike bergarter og annet fjell. Åsene stikker opp midt i et område som ellers preges av morene avsatt av isen da den trakk seg tilbake etter istida. Asak steinhellefabrikk ligger like i nærheten.

Turbeskrivelse

Lett tilgjengelig fra offentlig vei med parkeringsplass like ved og merket som severdighet. Overkommelig gangavstand fra togstasjonen "svingen", ikke langt fra Fetsund stasjon i retning Sørumsand og det tar ca 30 min fra Sentralstasjonen i Oslo med Kongsvingerbanen.

Kartlenke

Stikkord

Kleberstein, Vikingtid, Tidlig industri