Geofunn: Kvamshestenbassenget

by Halfdan Carstens
[gallery columns="1" ids="1661"]

Geologisk forklaring av lokaliteten

Den kaledonske fjellkjedefoldningen i silur ga opphav til en lang og høy fjellkjede. I devon ble den kraftige sammenpressingen avløst av storskala skorpestrekning, hvorpå fjellkjeden ble brutt ned, og stein, sand og grus ble skylt ned i forkastningsavgrensede bassenger. Disse finner vi rester etter flere steder på Vestlandet og i Trøndelag. De har flotte navn som Fensfjorden, Solund, Kvamshesten, Håsteinen og Hornelen.

Kvamshestenbassenget domineres av konglomerater og sandsteiner. De fremstår som benker i terrenget, og er mellom et par-tre meter til over hundre meter tykke. Denne trappetrinnsaktige lagdelingen er godt synlig på lang avstand og er typisk for flere av devonbassengene. Trappene kan skape noen utfordringer i et ellers vakkert turterreng.

Sandsteinene i forgrunnen ble avsatt på alluviale vifter, og hvis vi går tett innpå berget kan vi finne sedimentære strukturer som vitner om fluvial transport.

I bakgrunnen skimtes koller og topper som til dels består av konglomerat.

Turbeskrivelse

Letteste utgangspunkt for turen til toppen er en parkeringsplassen et stykke opp i lia fra Bygstad. Bilvei dit er skiltet. En del av veien er bomvei.

Lenker

http://www.geoportalen.no/nasjonalarv/forslagene/kvamshesten/

http://ut.no/tur/topptur-til-kvamshesten-i-sunnfjord

Lenker

http://www.geoportalen.no/nasjonalarv/forslagene/kvamshesten/

http://ut.no/tur/topptur-til-kvamshesten-i-sunnfjord


 
 

Geofunn i nærheten

https://geofunn.noRutilkrystall i kvartsåre fra Engebøfjellet.  Foto: Steinar Kleppe
https://geofunn.no711x474_Byreneset
https://geofunn.no711x474_Hornelen