Geologisk forklaring av lokaliteten
Gudbrandsjuvet er et 5 meter bredt og 20-25 meter dypt gjel – skåret i gneis – som elva Valldøla presser seg gjennom. Fra og med 2010 er denne lille perlen godt tilrettelagt med stier, utsiktspunkter og en moderne kafe.
Møre og Romsdal er dominert av gneis fra prekambrium (urtiden). Vi er inne i det norske grunnfjellet. Gudbrandsjuvet er derfor formet i gneis, skapt dype nede i jordskorpen, og flere steder kan vi se flotte former i steinene, etter masse knaing av fjellet for flerfoldige hundre millioner år siden.
Men ingen stopper ved Gudbrandsjuvet for å se gneis. Alle skal se juvet. Alle vil se ned i den trange sprekken og se vannet fosse forbi. Da får de også øye på jettegryter og andre former som vannet har skapt.
Juvet skyldes elvas eroderende kraft og er blitt til gjennom tusener av år, etter at isen smeltet tilbake for drøyt 10 000 år siden
Utgangspunkt
Kjører du riksveg 63 fra Trollstigen til Valldal (35 km), f.eks. på vei til Tafjord, Stranda eller Geiranger, kan du ikke unngå å stoppe her. Fra og med i år er det langs denne planlagte Nasjonale turistvegen anlagt flotte spaserstier og utsiktspunkter i tilknytning til attraksjonen. På den måten er det lett for alle, også de med pent fottøy, å få et godt overblikk over det trange gjelet og føle vannets krefter langt der nede.
Det er også anlagt en ny og hypermoderne kafe rett ved siden av juvet med god utsikt til Valldøla.