Rødbergan og Vannøya

by Kåre Kullerud
Etter 20 år ved Universitetet i Tromsø har jeg sett mye flott geologi både i Nordland, Troms og Finnmark. Men jeg har ingen problemer med å velge min favoritt fra nordnorsk geologi – turen min går til Vannøya i Karlsøy kommune, som ligger rett nord for Tromsø.

Geologisk forklaring av lokaliteten

Det er mye spennende å se om du tar veien til venstre etter å ha kjørt i land fra fergen ved Skåningsbukt på Vannøya, som for eksempel metasomatose og albittisering på Kvalshausen eller en mulig kobber-sinkmalm på Vannareid. Stopper du midt oppe på eidet mellom Vannareid og Burøysund og ser opp mot fjellet i sør, vil du se fantastiske eksempler på solifluksjon (jordsig) i fjellsiden. Spaserer du en liten tur mot nord slik at du får utsikt mot Østre Sandsfjorden, kan du se en serie av strandterrasser som vitner om hvordan landet har hevet seg siden istiden. For øvrig ryktes det i bygda at fjellet Kvalkjeften er en utdødd vulkan – på toppen kan du visstnok se ned i et bunnløst krater (jeg har dessverre ikke sett det selv). Men jeg vil anbefale at du tar til høyre etter å ha kjørt av ferga, mot Vannvåg og Kristoffervalen. Favorittlokaliteten min befinner seg på Rødbergan ved Jøvika. Her vil du se en spektakulær breksje (se bilde). Den breksjierte bergarten er en sandstein som ble avsatt for mellom 2.4 og 2.2 milliard år siden. Det som gjør breksjen spesiell er materialet som opptrer i opptil 20 cm brede soner mellom fragmentene av sandstein. Disse sonene består av to forskjellige mineraler, hvit kvarts og et brunvitrende karbonatmineral. Kvarts opptrer sentralt i sonene, mens karbonatmineralet opptrer langs kanten mellom sandstein og kvarts. Kanskje noen av GEOs lesere kan ta utfordringen om å komme med en forklaring på hvordan denne breksjen ble dannet? Det er mer interessant å se i området. Om du følger veien 1,5 km videre mot nord fra Rødbergan, nesten til Vikan, og går ned mot fjæra vil du finne en viktig geologisk kontakt. Nord for kontakten opptrer en omtrent 2.9 milliarder år gammel tonalittisk gneis som er den dominerende bergarten på Vannøya. Denne gneisen har ligget begravet dypt i jordskorpen i lange perioder, men for mellom 2.4 og 2.2 milliarder år siden var den eksponert på jordoverflaten i en strandsone. Da ble sand avsatt i et elvedelta og langs sandstrender oppe på gneisen. I løpet av de mer en 2 milliarder år siden sanden ble avsatt har den blitt omvandlet til sandstein. Men fortsatt kan vi se strukturer i sandsteinen, som kryssjikt og bølgeslagsmerker, som viser hvordan den ble avsatt. Har du god tid vil jeg anbefale en spasertur i fjæra fra Vikan via Rødbergan til Fakken sørøst på Vannøya. Langs denne ruta kan du studere flere forskjellige bergartstyper, som til tider viser kompliserte deformasjonsstruturer. Du vil også se gode eksempler på kysterosjon. De vakre og ville formene på berget ytterst på Fakken vitner om hvilke krefter havet utsetter kysten vår for.

Turbeskrivelse

For å komme fra Tromsø til Vannøya tar du først bil til Hansnes på Ringvassøya. Deretter tar du fergen over til Skåningsbukt på Vannøya. Når du kjører ut fra fergen og kommer opp på hovedveien tar du til høyre om du vil til Rødbergan – etter 17 km er du framme.

Lenker

Artikkel i Norwegian Journal of Geology: http://geologi.no/images/njg/2004-2008/2007/3/NGT_3-07_Bergh_et_al_screen.pdf Ut i naturen – Norges eldste fjell: http://tv.nrk.no/serie/ut-i-naturen/DVFJ42006009/04-05-2010
 
 

Geofunn i nærheten