Supervulkanen i Troms

by Rune Berg-Edland Larsen
[gallery ids="18250,18255"]
Supervulkaner forårsaker gigantiske erupsjoner med tusenvis av kubikkilometer lava. Yellowstone-vulkanen (USA) er et nåtidig eksempel på en supervulkan. Reinfjord-intrusjonen er en av bare tre steder på vår planet der geologene kan studere røttene til en supervulkan. Her kan vi vandre rundt i fossile magmakamre som blev dannet i en kort periode i sen prekambrium (ca. 565 Ma).

Geologisk forklaring av lokaliteten

På et dyp av 30 km under overflaten tok eksepsjonelt varme (1450oC) lavaer en kort pause før de fortsatte mot overflaten. I fjellet øst og nordøst for Reinfjordbygda ser vi lagdelt olivinsten og peridotitt med magmatiske kryssleiringer, slumping-strukturer og mye annet som viser hva som skjer i et magmakammer. Helt spesielt i geologisk sammenheng kan vi her se mange eksempler på ny lava som trengte inn i magmakammeret og ble blandet med den lavaen som var der fra før. Prosessen kaldes gjenoppfylling, og I Reinfjord-intrusjonen førte disse hendelsene til dannelsen av kobber-, nikkel- og platinaforekomster. Sporene efter gjenoppfylling finns som knyttneve-store klynger av pyroksen- enkeltkrystaller og mange steder finner vi blokker med nikkel- og kobberkis.

Turbeskrivelse

Ta hurtigbåt fra Skjervøy (sømløs forbindelse fra Tromsø) til Reinfjord. Turforslag 1: Følg elva østover opp gjennom Bonvikdalen til platået midt i Reinfjordintrusjonen 650 m o.h. (4t tur/retur), tøff tur gjennom blokkur, men her er de beste lokalitetene. Turforslag 2: Følg elva nordover av bra tursti langs elva til Storvatnet (Eljajávri). Følg sørsiden av Storvatnet til fine blotninger av Reinfjord sine randsonebergarter øst for vannet (3t tur/retur). Nem vandring gjennom flott dalføre.

Lenker

Supervulkaner skapte glødende inferno
 
 

Geofunn i nærheten