Glærum Kalksteingruve

by Halfdan Carstens
[gallery columns="1" ids="1888,1821"]
Glærum Kalksteingruve på nordsiden av Surnadalsfjorden driver på en kalksteinsforekomst som hører med til Trondheimsfeltets bergarter. Kalksteinen blir benyttet lokalt til hagesingel, strøsand, forkalk og jordforbedring.

Geologisk forklaring av lokaliteten

Kalksteinsforekomsten ble dannet for 4-500 millioner år siden da det var varmt i havet og gode forhold for kalkdannende organismer. Senere, i silur, under Den kaledonske fjellkjedefoldningen, ble den gamle havbunnen dyttet og skjøvet på, slik at lagene i dag nesten står vertikalt.

Kalksteinen ligger inne i fjellet, og den tas ut ved underjordsdrift. Derfor er det ikke mulig å se selve forekomsten. Men steinen ligger på badestranden noen hundre meter lengre øst (se "Turbeskrivelse/Adkomst"). Legg merke til at fargen varierer. De steinene som inneholder litt grafitt har grå- eller blå-sjattering.

Turbeskrivelse

Daganlegget for gruven ligger på nedsiden av veien som går fra kommunesenteret Skei til Årnes. Selve forekomsten ligger mer enn tre kilometer inne i fjellet.

Rett før du kommer til anlegget ligger det en kritthvit badestrand. Ikke overraskende kommer steinen fra gruven, men den er ikke kjørt på med bil. De hvite steinene er en forureninsning, i den forstand at strømmen i fjorden har ført steinen inn hit. Badestranden har både toalett og dusj og er svært populær på varme dager. Her ser vi altså et eksempel på at forurensningen er positiv.

Kartlenke

Lenker

Lenker til nettsteder som omtaler lokaliteten:

Gruvens historie

Stikkord

Bergverk, kalkstein

Lenker

Lenker til nettsteder som omtaler lokaliteten:

Gruvens historie

Stikkord

Bergverk, kalkstein


 
 

Geofunn i nærheten