Geofunn: Jomfruland

by Halfdan Carstens
[gallery columns="1" ids="1819"]
Jomfruland er en del av Raet, en stor endemorenen fra siste istid. Ra-morenen finnes langs hele den norske kysten, og Jomfruland blir på den måten en del av det eneste naturmonumentet som forener hele landet.

Geologisk forklaring av lokaliteten

Den 10.000 år gamle endemorenen snor seg langsetter kysten og forener hele det langstrakte landet vårt til ett geologisk rike. Samtidig forteller Jomfruland litt av den lange historien om hvordan landet ble til. Den smale øya utenfor Kragerøs skjærgård skiller seg markant ut fra øyene, skjærene og båene innenfor. For det første er formen helt annerledes, og når du kommer i land ser du også at den består av sand, grus og stein i stedet for steinhardt svaberg. Det er fordi den ble dannet da den store iskappen som lå over over landet rykket frem mot slutten av siste istid og la fra seg kolossale mengder med sand, grus og stein, mens leir og silt ble skylt på havet. Går du tett innpå steinene på utsiden av øya, vil geologene kunne demonstrere for deg at de ble fraktet med isen fra store deler av Østlandet.

Turbeskrivelse

Ferje fra Kragerø, taxibåt fra Valle eller Kragerø, eller egen båt. Jomfruland er flere kilometer lang og egner seg ypperlig for fot- eller sykkelturer. På innsiden er det flere badeplasser.

Kartlenke

Lenker

Et landemerke i havgapet (GEO 05, 2010)

For deg som er glad i Jomfruland

Gea Norvegica Geopark - Jomfruland

Klassisk område i norsk geologi

Stikkord

Endemorene, istid

Lenker

Et landemerke i havgapet (GEO 05, 2010)

For deg som er glad i Jomfruland

Gea Norvegica Geopark - Jomfruland

Klassisk område i norsk geologi

Stikkord

Endemorene, istid