Geologisk forklaring av lokaliteten
Hinnavågen i Stavanger er fødeplassen til oljealderens dinosaurer; de store produksjonsplattformene i betong. Her lå byggedokken, og her arbeidet en gang tusenvis av mennesker på skift for å støpe betongkjempene.
Hemmeligheten bak de høyreiste plattformtårnene i betong var glideforskaling. Våt sement måtte legges på våt sement, lag for lag. Derfor ble det arbeidet på skift. I Stavanger oppsto det blant ungene på den tiden et spesielt uttrykk: Far min arbeider på gliden. Her var det mange som hentet sitt levebrød. Nå er de store betongplattformenes tid forbi, men vi har et minnesmerke igjen; det skjeve tårn på Hinna.
Jeg velger meg det skjeve tårn på Hinna som geologisk ikon for Norges oljehovedstad. Tårnet ble bygget av Norske Shell i 1984 for å dokumentere den krevende teknikken som var nødvendig for å bygge Troll A-plattformen, som rager over alle andre med sine 472 meter fra bunn til topp. Aldri har et høyere byggverk blitt flyttet av mennesker.
Tårnet på Hinna har en helningsgrad på 74 grader og er 60 meter høyt. Poenget var å støpe på skrå med forskjellig diameter og veggtykkelse. Hulrommet ble brukt til sementlager, men i dag er det bare møtelokalene på toppen som brukes. I 2007 ble tårnet åpnet for publikum. Det har vært anvendt til forskjellige arrangementer, blant annet til gudstjenester for Hinna menighet.
Det kostet i sin tid 25 millioner kroner å bygge tårnet. Trollutbyggingen kostet derimot over 30 milliarder kroner, men feltet er en av Norges viktigste inntektskilder i generasjoner.
Betongkjempene som ble bygget på Hinna var basert på sand fra Ryfylke. Plattformene var således gode lokale produkter. De store sandforekomstene i Ryfylke er en del av vår geologiske historie.
I dag står det skjeve tårn på Hinna igjen som et monument over et fantastisk stykke norsk industrihistorie og ingeniørkunst. Rundt tårnet vokser det frem en ny bydel med kontorbygg og boliger. Den nye Viking Stadion er og en av tårnets naboer.
På Trollfeltet i Nordsjøen midt i den tjukkeste jurageologien står plattformen som krevde at det skjeve tårn ble bygget.
For meg går det en fin og spennende linje fra sandtakene i Ryfylke til det skjeve tårn på Hinna og til Troll. På denne linjen finnes det mye spennende geologi og en fantastisk rikdom.