Geologisk forklaring av lokaliteten
Kjerag er et fjellplatå på sydsiden av Lysefjorden, Ryfylke i Rogaland. I vestre del av platået sitter Kjeragbolten, en 5 m³ stor stein, kilt i en kløft i fjellet 1000 m over Lysefjorden. Stedet er et kjent turistmål i regionen. I 2006 hadde Kjerag/Øygardstølen 27 375 besøkende.
Kjeragplatået er et yndet utsprangspunkt for BASE-hoppere. Flere stunt blir også utført på eller ved fjellplatået. I august 2006 gikk Christian Schau på slakkline 1000 meter over Lysefjorden. Da stuntet ble utført var det verdens høyeste slakkline.
Kjeragsmellet er et tordenskrell / naturfenomen som forekommer selv på godværsdager. I Kjeragfjellet kan det på ett bestemt sted oppunder toppen høres ett skuddlignende smell, samtidig som en røyk står ut fra fjellveggen. Etter det eldre folk forteller, viser dette naturfenomenet seg særlig i austavind når vinden har en bestemt styrke. Hva dette kommer av, er usikkert, men bygdefolk har fra tidligare tider ment at det er vann som blir pressa ut frå fjellveggen.
En oppmålingsingeniør opplevde dette fenomenet i 1855. Han fortel: “Jeg hørte først enkelte skræld som efterhaanden blev hyppigere og stærkere, derpaa hørte jeg en overordentlig bragen og saae en lysstraale fare i horisontal retning ud fra klippen indtil omtrent midten av fjorden hvor den opløste sig og forsvandt.” Stråla var kvit og sterk. Først var ho smal, og så blei ho breiare, så smalare igjen og deretter brei på ny til ho løyste seg opp.”
Utgangspunkt
Turstien til Kjerag starter ved Øygardstølen en restaurant 640 m over Lysebotn. Ved normal gange tar turen vel to timer i kupert og bratt lende, én vei. Fra 2008 er det tilbud om guiding inn til Kjerag i sommersesongen. Informasjon, betalt parkering, toalett ved startpunktet for turen.