Gloppedalsura

by Halfdan Carstens
[gallery columns="1" ids="1841,1713,1918,1891,1928"]
Gloppedalsura består av rasblokker som ligger oppå en endemorene. Den blir gjerne omtalt som Nord-Europas største steinrøys.

Geologisk forklaring av lokaliteten

Gloppedalsura blir omtalt som Nord-Europas største steinrøys. Ura består av enorme rasblokker som ligger oppå en endemorene. Morenen ble skapt i forbindelse med siste istid, for omlag 10 000 år siden, da isbreen i Gloppedalen smeltet. En stor endemorene demmet opp Hunnedalselvas tidligere løp mot Veen og Vikeså, og det ble dannet en innsjø i Byrkjedal. Terrassene i Byrkjedal som ligger 240 meter over havet vitner om denne innsjøen. Ura er omgitt av bratte fjellsider, og dannelsen skyldes utløsning av ras knyttet til svakhetsoner i fjellet kombinert med store nedbørsmengder og frostsprengning. Raset utgjør i dag en 100 meter tykk ur oppå endemorenen.

Kari Ofstad

Turbeskrivelse

Riksvei 503 mellom Byrkjedal og Vikeså (langs E39) går midt gjennom ura. På toppen er det en liten parkeringsplass. Her er det satt opp et skilt som vitner om at de fleste materialer er forgjengelige. Med god vilje kan du imidlertid tyde en geologisk forklaring på fenomenet. Det er moro å gå og klatre i ura. Først da får du øynene opp for hvor store blokkene er.

Gloppedalsura er et fint sted å stoppe for en liten rast for alle som er på vei mellom Stavanger og Sirdalen. Den ligger bare noen få minutters kjøring mot sørvestfra Byrkjedal.

Kartlenke

Lenker

Gjesdal kommune

Visit Norway

Stavanger Travel

Stikkord

Ur, steinrøys

Lenker

Gjesdal kommune

Visit Norway

Stavanger Travel

Stikkord

Ur, steinrøys