Geofunn: Preikestolen

by Halfdan Carstens
[gallery columns="1" ids="2027"]
Preikestolen er et av de mest spektakulære naturfenomenene vi har her i landet, og med en fantastisk utsikt over (og ned i ) Lysefjorden er platået et flott turmål langs en fin turløype.

Geologisk forklaring av lokaliteten

Den to-tre timer lange oppstigningen til Preikestolen er en opplevelse i seg selv. Turgåerne vil legge merke til den flott opparbeidede stien gjennom et herlig terreng, mens geologen i tillegg vil glede seg over vakkert, norsk grunnfjell på flotte svaberg.  Her går du bokstevelig talt på Norges grunnmur. Utsikten fra platået er nærmest uslåelig, men den blir enda bedre med geologiske øyne. Først og fremst ser vi sprekkeretningene, omtrent vinkelrett på hverandre, flott eksponert, og de er forklaringen på at platået har blitt brutt opp og fått den spektakulære, kubiske formen. Hever vi blikket og skuer innover i landet, hviler øynene på et eldgammelt, flatt viddelandskap, uten oppstikkende topper. Det er et minne om hvordan landet vårt så ut før vann og is formet det dramatiske landskapet som vi kjenner i dag.

Turbeskrivelse

Preikestolen er lett tilgjengelig fra Stavanger. Med ferge over fjorden kommer du til Tau, og herfra kommer du videre med bil langs riksvei 13 mot Forsand, ta av til venstre ved skilt Jøssang, og videre opp til Preikistolen Fjellstue hvor det er parkeringsplass. Herfra er det ca ca 1 1/2 time til fots. Turen passer for barn og voksne med godt skotøy.

Kartlenke

Stikkord

Fjellformasjon, platå