Geofunn: Knutmannsteinen på Byhaugen i Stavanger

by Inger Winsvold
[gallery columns="1" ids="1971"]

Geologisk forklaring av lokaliteten

Det fine med å la seg fascinere av geologi er at det finnes overalt, og en trenger ikke alltid dra langt for å finne sine skatter. For ikke langt fra min egen inngangsdør, kun en liten spasertur opp på Byhaugen i Stavanger, finner jeg mitt geofunn. For der oppe ligger den, litt malplassert, like ved det høyeste punktet på 75 meter over havet, en smule bortgjemt ved noen busker og trær, men allikevel ruvende.

Knutmannsteinen er en granittisk flyttblokk, transportert hit av isen under siste istid. Og her ble den forlatt da isen smeltet bort.  Men sin imponerende størrelse på ca. tre meter i både høyde og bredde, forteller det noe om isens enorme krefter.

Knutmannsteinen er bare en av mange slike store flyttblokker i Stavanger-regionen. Hvor blokkene kommer fra er ikke klarlagt, men opphavsstedene kan være fjellene i Ryfylke eller andre steder i Sør-Norge, kanskje kom den helt fra Oslofjorden eller sørlige deler av Sverige. Men dette er en godt bevart hemmelighet. Det er bare steinen selv som kjenner den.

I tillegg til å være et fascinerende geologisk fenomen, er Knutmannsteinen også interessant i et kulturhistorisk perspektiv. Ut fra sin plassering og markante fremtreden ble den brukt som grensestein mellom Stokka, Eiganes og Tasta gårdsbruk, og den er allerede nevnt i grenseoppgangen fra 1835.

Et lite skilt på lokasjonen forteller oss også at Knutmannsteinen er fredet. Denne, og tre andre flyttblokker i Stavanger, er fredet i henhold til naturvernloven, dette skjedde allerede den 10. juli 1959.

Naturvernforbundet har satt seg som mål å registrere de største flyttblokkene i Stavanger. Det har laget en flott oversikt over mange av dem på nettstedet naturvernforbundet.no (søk etter «flyttlokker»). Her finner du også kart med flyttblokker merket inn. Hva med en liten skattejakt på flyttblokker?

Knutmannsteinen på Byhaugen er lett tilgjengelig for både fastboende og besøkende. Med sin korte avstand fra Stavanger sentrum med alle hotellene, er dette en tur å anbefale når du er i oljebyen. Etter ca. 15-20 minutter rolig gange er du ved målet og kan beskue et av naturens egne verk. Og som en ekstra bonus får du en fantastisk utsikt utover Ryfylke med alle sine flotte fjell og fjorder.

Turbeskrivelse

Fra Stavanger sentrum, følg Løkkeveien, ta til venstre opp Stokkaveien. Ta til høyre i krysset inn Misjonsveien og deretter til venstre inn Seehusensgate til endes. Herfra går det oppover Byhaugveien. Ta til høyre inn på Carls Sundt Hansensgate og følg denne til endes. Knutmannsteinen ligger ved den lille parkeringsplassen på høyre side.

Lenke til kartet