Geofunn: Istind

by Anne Kristin Sagmo og Rigmor Sagmo Lundberg
[gallery columns="1" ids="1788"]

Geologisk forklaring av lokaliteten

Fjellet Istind ligger med en del i Bardu og en del i Målselv. Adkomsten som brukes ligger i Bardu, på grensa til Målselv. Fjellet er vakkert - og et landemerke i Indre Troms.

Istindene ble dannet under den kaledonske fjellkjedefoldingen for ca 400 millioner år siden. Et typisk eksemplar. Selve toppen er av dioritt (hvit granitt). Lengre nede i fjellet er det glimmerskifer som råder.

Det fine med istindene er at du kan stå nede i dalbotn å studere både fjellkjedefoldingen, og også se hvordan istidene har formet landskapet. Det er fullt mulig å se at sedimentene ute i havet er skjøvet som gigantiske flak over de eldre lagene. Toppene i området peker ofte mot øst. Her har vi mye av landets geologiske historie samlet på et sted, og godt synlig.

Fjellet har alt. Her kan man se de fleste naturfenomener på et lite område. Men kan delta på dagsturer å få se rik flora og jettegryter - eller bli med på en to dagers tur rundt fjellet. Denne turen må taes fra starten av august.

Turbeskrivelse

Asfaltert kommunal vei langs fjellet i Nedre Bardu. Skogsbilvei til 485 m.o.h. Parkeringsplass for de som ønsker å bestige det 1489 meter høye fjellet. Fjellet ligger i kort avstand fra E6, og like ved Barduelva, som regnes som en av Norges beste røye og ørretelver.

Kartlenke

Lenker

Geoportalen: Istind

Istind

Stikkord

Dioritt, glimmer, istind

Lenker

Geoportalen: Istind

Istind

Stikkord

Dioritt, glimmer, istind


 
 

Geofunn i nærheten