Geofunn: Gursli

by Magma Geopark
[gallery columns="1" ids="1868"]

Geologisk forklaring av lokaliteten

Den gjennomsnittelige molybden konsentrasjonene i bergarter er ca 1 til 1,5 del pr. en million (dvs. ca 0,0001 %). Det opptrer normalt sammen med svovel i mineralet molybdenitt (MoS2), noe det også gjør på Gursli. Molybdenitt er et grått metallisk mineral som er kjent for å være meget bløtt, bløtere enn din fingernegl! Mineralet danner ofte små flak. Det er flere nedlagte molybden gruver i Rogaland, som f.eks i Ørsdalen, Sira og Gursli. Molybdenen forekommer i gneiser som er bergarter, ofte granitter som er blitt varmet opp og deformert lenge etter at de opprinnelig ble dannet og nå er blitt en gneis. Tidspunktet hvor molybden krystallene ble dannet ved Gursli, Øvre Myssa er blitt datert til ca 920 millioner år siden. Dette tidspunktet relaterer seg til når disse bergartene ble varmet opp av magmaet som krystalliserte til den nærliggende Garsaknatt anortositten. Molybden i gneisene må da ha blitt mobilisert og krystallisert som molybdenitt.

I tillegg til Gursli er det også for mange år siden blitt funnet molybdenitt nær Skåland, Lille Jegingsnuten, Mysse, Moi og andre steder i området. De fleste av gneisene som inneholder molybden har opprinnelig vært granitter. Noen av bergartene inneholder mineralet granat og kan da opprinnelig ha vært sedimenter. Alle gneisene er blitt deformert og utsatt for høy temperatur metamorfose mer enn en gang. Den stripete gneis strukturen er røffelig utviklet i nord ? syd og faller mot vest. De fleste forekomster av molybden i området er relatert til kvarts årer eller årer med kvarts og feltspat. Årene kan stedvis være opp mot en meter tykke og den generelle trenden er nord ? syd parallelt med strukturen i gneisene. Molybden er konsentrert opp lang grensene mellom åren og gneisen men forekommer både i åren og i gneisen.

Turbeskrivelse

Fra E39 tar man av til Moi-sentrum. Her følger man veien skiltet mot Hauge i Dalane. 5,4 km etter avkjørsel ved E39 er det en parkering på venstre hånd, hvor man også finner informasjon. Her er det skilter og merket sti til Gursli gruver.

Lenker

http://www.magmageopark.com/pdf/gursli_skilt.pdf

Stikkord

Magma Geopark, Lund, Gursli, Molybden

Lenker

http://www.magmageopark.com/pdf/gursli_skilt.pdf

Stikkord

Magma Geopark, Lund, Gursli, Molybden