Geofunn: Børsen

by Connie Lium Selmo
[gallery columns="1" ids="2039"]

Geologisk forklaring av lokaliteten

Fasaden er hovedsakelig i teglstein, men vi kan se en grønnlig bergart i sokkelen, hjørner og vindusinnramminger. Dette er en omdannet sandstein fra Reppe, den viktigste natursteinstypen som ble brukt i Trondheim mellom 1840 og 1880.

Midt oppe på fasaden mot Kongens gate står en statue, en mannsfigur med bevinget ?Asterix?- hjelm og fiskenett over skulderen. Det er handelens gud Merkur. Versjonen som står der i dag er en kopi, mesterlig utført i kleberstein fra Bubakk i Kvikne av Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider. Den originale skulpturen er utført i betong og er plassert inne i senteret.

Med den kjennskap vi har til von Hanno, spekulerer vi om betongskulpturen også er en kopi av en tidligere utgave, utført i tysk sandstein fra Obernkirchen. Von Hanno var meget begeistret for denne bergarten som skulptur- og ornamentstein (se Pikerealskolen).

Turbeskrivelse

Fra Trondheim Sentralstasjon, ta Søndre gate helt til du møter Kongens gate i et T - kryss. Ta så til høyre. Etter ca. 75 m ligger Børsen på høyre side.

Kartlenke

Lenker

Kleberstein

Stikkord

Sandstein, kleberstein

Lenker

Kleberstein

Stikkord

Sandstein, kleberstein