Søylen på Gamle Bergen

by Tom Heldal
[gallery columns="1" ids="1802,1717,1761,1806"]
På et gatehjørne i Gamle Bergen Museum står en loslitt marmorsøyle. Det viser seg å være en merkelig type som ikke ligner noen av de norske marmorforekomstene vi kjenner til.

Geologisk forklaring av lokaliteten

På et gatehjørne i Gamle Bergen Museum står en loslitt marmorsøyle. Min kollega Øystein Jansen og jeg stoppet opp ved den en gang, funderte på hvilken marmortype det var. Det viser seg å være en merkelig type som ikke ligner noen av de norske marmorforekomstene vi kjenner til. En kraftig bånding i hvitt og sjøgrønt, foldet sammen i et vakkert mønster.
På søylen er det en inskripsjon:  Carthage Punic  800 A.C.  Bergen 1892 A.D. S.T.C.M.

Det var kaptein Niels Løvold som brakte søylen til Bergen. Han losset varer i Kartago, og trengte ballaststein med seg tilbake. Hva var vel bedre enn å plukke med seg biter fra romerske ruiner på stranden? Etter ankomst til Vestlandets hovedstad gjorde søylen tjeneste som portstolpe ved kapteinens hus på Tollbodallmenningen 23. Både hus og søyle ble flyttet til Gamle Bergen tidlig på 1940-tallet, og siden har den stått der.

Men hvor kommer den fra da? Litt nærmere undersøkelser avslørte at den kommer fra en forekomst ved Karystos på øya Evia like nord for Athen. Marmoren var en av de mest populære natursteiner i romertiden, og ble brukt til søyler, plater og sarkofager. Romerne kalte den "Marmor Karystium". Den særegne marmoren ligger i et belte med høytrykks-metamorfe bergarter i denne delen av Hellas, i godt selskap med blåskifer. På vandring i disse fjellområdene ser vi selv i dag et storslagent steinbruddlandskap etter romerne, strødd med halvferdige, gigantiske søyler. Steinen er brukt over hele Romerriket, inklusiv Kartago. I senere tid har det også vært litt produksjon til eksklusive formål, som for eksempel Westminister Cathedral i London.

Den loslitte søylen viste seg altså å ha en utrolig historie; hugget i et steinbrudd på Evia en gang for rundt 2000 år siden, solgt og fraktet til et byggverk i Kartago, som forfalt helt til en bergensk sjøkaptein trengte ballast, for ikke å si portstolpe. Omsider ble søylen pensjonert på Gamle Bergen, kanskje den eneste romerske søylen som har funnet veien helt til Norge. Så neste gang du går forbi en værbitt gammel søyle, så tenk på hvilken historie den kan fortelle!

Turbeskrivelse

Søylen står på et gatehjørne midt i Gamle Bergen Museum i Bergen.

Kart

Stikkord

Naturstein, marmor, Bergen


 
 

Geofunn i nærheten

https://geofunn.no