Mjelberget

by Helge Løseth
[gallery columns="1" ids="2036"]
Det 470 m høye Mjelberget ligger majestetiske ytterst mot Vestfjorden og ved nordøstenden av den 1,4km brede Bøsanden. Berget består av Prekambrisk øyegneis.

Geologisk forklaring av lokaliteten

Mjelberget ligger aleine flankert med urer, strandflater, Bøsanden og hav. Det 1,5km lange og 1km brede fjellet ligger ytterst mot Vestfjorden og ligner mange av de majestetiske fjellene som ligger alene ytterste ut mot havet langs Nordlandskysten. Bølgeerosjon har gitt steile bergvegger. Etter istiden, når landet steg, har utrasing av fjellet bygd ut store urer. Nederst mot havet er steinen i disse urene slipt runde av bølgeerosjon. Den vakre øyegneisen, som den nordvestlig delen av Mjelberget består av, kan best sees på de store rullesteiner på nordsiden av Bøsanden. Opp til ti centimeter store rosa kalifeltspatkrystaller danner avlange omsluttet mørk biotitt og lys kvarts. I disse rullesteinene ser øyegneisen ut som en massiv bergart og det er den. Men, ser man opp på fjellsiden er ikke Mjelberget så massivt fordi det er kuttet av skråstilte parallelle knusingssoner. De kjempestore utraste blokkene i uren ytterst mot nordvest er rast ut langs slike knusingssoner. Kanskje ser du silhuetten av kjerringa som er skapt av utrasingene langs disse knusningssonene? Reipet som kjerringa kastet rundt Mjelberget består av en mørkegrønn finkornet bergart. I skaret midt på Mjelberget har jeg tolket en normalforkastning som er orientert slik at den sørøstlige delen er nedforkastet mot sørøst. Jeg tror at denne forkastningen kan være dannet samtidig med knusingssonene i Mjelberget.

David Speedyman?s geologisk kart for Engeløya er å finne i ?Årbok for Steigen 1990?. Denne kan blant annet kjøpes på Steigen Bygdetun på Engeløya.

Turbeskrivelse

Ta av fra E6 ved Tømmerneset og kjør ca fire mil til Skjelvareidkrysset. Ta av til høyre mot Engeløya. I krysset etter broen kjører du mot venstre mot Steigen kirke, forbi denne og videre til Bø. Fortsett til skiltet merket Bøsanden og kjør ned og parker her. Den fine Bøsanden er målet for de fleste i godt vær. Når du ligger og brunsteiker svoren kan du studere det fine Mjelberget. De som er litt fjellvant og som meg fort blir lei av å ligge i ro, kan ta turen opp til toppen av Mjelberget. Ruten går opp i skaret og fortsett opp på gressletten på baksiden til toppen. Det er kjempeflott utsikt herfra.

Kartlenke