Geofunn: Søylebasalt

by Svein-Erik Sjulsen
[gallery columns="1" ids="1838"]

Geologisk forklaring av lokaliteten

Fjellgrunnen i midtre og nordre delen av Telemark tilhører det geologene kaller grunnfjellet, og med det mener vi bergarter eldre enn 600 millioner år. Store deler av Norge er grunnfjell, hvor bergartene har gjennomgått så mye av press, varme, oppsmelting, folding osv. at de har ?mistet ansiktet?, og stort sett blitt til gneiser av ulike slag.

De basiske lavaene som fløt ut fra lave kjegleformete vulkaner, har vært lettflytende, hvor hver lavastrøm fikk et mer eller mindre blærete topp- og bunnlag. I vegskjæringen litt nedenfor Haugjuvet grube i Dalane er det et slikt metertykt blærelag, hvor hulrommene ble fylt med hvit og rosa kalkspat.

Hvis basiske lavaer renner ut i sjøen eller kommer ut på sjøbunn, kan det dannes puter med 0,5-3m i tverrmål. I Morgedal ble det oppdaget et fint eksempel på søylebasalt. Stedet er en bratt skrent nær Solli gård. Søylene står rett opp og ned og er over 4 meter høye. De har sekskantet tverrsnitt med sidebredde 25-35cm. Slik kan en basisk lava sprekke opp når den krymper ved størkningen, vel å merke på land.

Kilde

Brunkeberg IL, Kviteseid IL, Morgedal IL. På tur i Kviteseid. Statens kartverk.

Turbeskrivelse

Kartlenke

Stikkord

Søylebasalt


 
 

Geofunn i nærheten

https://geofunn.no711x474_Moberg_gruve
https://geofunn.no