Geofunn: Rago nasjonalpark

[gallery columns="1" ids="1789"]

Geologisk forklaring av lokaliteten

Rago nasjonalpark er en norsk nasjonalpark som ligger i vilt fjell- og bre-landskap i Sørfold kommune i Nordland; ved utspringet og det øvre løpet av Storskogelva øst til grensen mot Sverige. Landskapsområdet kalles også Storskog-Rago.

Parken ble opprettet i 1971, for å «representere et uberørt nordlandsk fjellandskap med egenartet dyreliv i grenseområdet mot den svenske nasjonalpark Padjelanta» og den dekker et område på 171 km2.

Nasjonalparken ligger 2-3 timers gange fra parkeringsplassen i Lakshola. På skifergrunn innover dalen mot Nordskaret på grensen til parken, er det en fantastisk frodig vegetasjon med bjørkeskog, høye stauder og bregner. Ved inngangen til nasjonalparken forandrer dette seg dramatisk. Her er det hard, gammel grunnfjellsgranitt som dominerer. Vegetasjonen er deretter: glissen furuskog med bjørk og innslag av rogn og or.

Skråningen opp mot fjellene sør for Litle Værivatnet og på nordsiden av Ragofjellet representerer grensen mellom grunnfjellets granitter i nord og de overliggende kambrosiluriske gneisene og skifrene i sør.

Turbeskrivelse

Ta av fra E6 ved Trengsel bro. Parkering i Lakshola.

Kartlenke

Lenker

Rago nasjonalpark

Stikkord

Nasjonalpark

Lenker

Rago nasjonalpark

Stikkord

Nasjonalpark


 
 

Geofunn i nærheten