Geofunn: Nordkapp

by Jenny Torsæter
[gallery columns="1" ids="1913"]

Geologisk forklaring av lokaliteten

Nordkapp reiser seg hele 308 meter opp av det arktiske Barentshavet. Nordkapp er endepunktet mot ishavet i nord. Denne bratte og karakteristiske fjellveggen er Europas nordligste punkt.

Bergartene i fjellet ved Nordkapp er hovedsaklig foldede skifre med opprinnelse som havbunnssedimenter i kambrosilurtiden. Selve platået er en rest av det gamle nedslitte landskapet som ble hevet opp flere hundre meter i tertiærtiden. Da fikk de gravende krefter igjen godt tak på landmassene, og gjennom millioner av år har brenning og fryseprosesser (frostforvitring) slipt og plukket løs steiner som på den måten formet den 300 meter høye brattskrenten ved enden av platået.

I Hornvika har disse prosessene gitt seg utslag i den merkelige klippen ?Hornet?. Her har de gravdende krefter fått så godt tak i svakhetssoner på sidene av fjellet at det til slutt ble stående igjen som en isolert klippe. Slike merkelige formasjoner er relativt vanlige langs Finnmarkskysten. Flere av dem, også Hornet, var i gamle dager samiske offerplasser.

Turbeskrivelse

Følg riksvei 95 til Kåfjord. Deretter tar du ferge fra Kåfjord til Honningsvåg. Veien ut til platået er åpen ca. 20 mai til 1. oktober.

Kartlenke

Lenker

Nordkapp

Stikkord

Skifer, kambrosilur

Lenker

Nordkapp

Stikkord

Skifer, kambrosilur


 
 

Geofunn i nærheten