Geofunn: Møns Klint

by Halfdan Carstens
[gallery columns="1" ids="1769,1725"]

Geologisk forklaring av lokaliteten

Det er Havets T-Rex som tar i mot. Ingen i det mer enn 65 millioner år gamle kritthavet var mer fryktinngytende enn denne marine øglen. Over 14 meter lang var Mosasaurus selve kongen blant fisker, haier, øgler og andre skapninger som kjempet for å overleve i dette rovdyrenes mekka.

I løpet av den tiden du bruker på Møn Geosenter skal dere bli godt kjent. Moderne virkemidler gjør det mulig.

Geosenteret ligger lengst øst på øya Møn, ytterst mot den berømte Møns Klint. Her stuper de hvite klippene rett i havet.

Geosenteret er bare seks år gammelt. Utgangspunktet er selvfølgelig de hvite krittklippene som i all hovedsak består av ørsmå coccolithskall. En stor modell av denne algen ønsker oss også velkommen, og det meste av senteret har enten kritthavet eller istiden som tema. Senterets velkomstord på ytterveggen, «Oplev Danmarks fødsel», er derfor litt misvisende.

Det er ikke bare natur- og geologiinteresserte voksne som finner noe i dette senteret. Det er også gode tilbud for barn. Ikke minst er det mange muligheter for aktivitet. Hva med å leke at du har isens supermannkrefter og kan skyve krittflakene til den formen de har i dag? Eller kanskje frister det mer å lete etter fossiler?

Ett av godene på dette delikate museet er at vi ikke blir nedlesset med lange, omstendelige tekster på store plakater. De er i stedet korte og konsise, samtidig som de gir nødvendig kunnskap. Gode illustrasjoner hjelper selvfølgelig godt til.

Helheten i senteret skapes av 3D-filmen om livet i kritthavet. Her følger vi en mengde levende vesener, blir med paleontologer på jakt etter fossiler, og blir mektig imponert over hvordan scenene bindes sammen til en spennende fortelling.

Noen av de pedagogiske effektene i disse filmene er svinaktig gode. Spesielt la vi merke til hvordan fossiler kom ut av de sedimentære lagene og ble omskapt til levende dyr.  Å oppleve lynrask fisker komme mot deg i rasende fart er også noen som blir husket. 3D-animasjonene er så livaktige at det er fristende å vifte bort fiskene som svømmer rundt deg.

På Møns Klint har danskene skapt et geosenter som overgår alt vi her hjemme kan tilby av geologiske formidling til allmennheten. Det er rett og slett imponerende hva de har skapt ut av geologisk kunnskap og moderne teknologi, samt en god porsjon estetisk sans der stein står i sentrum. Det er bare litt overdreven og unødvendig bruk av betong vi har i mot.

Rundturen gir god inspirasjon til å gå en tur under klippene. Bare å vandre langs stranden og studere formasjonen er for så vidt nok i seg selv. Fra Stevns Klint er vi kjent med at lagene ligger horisontalt. Slik er det ikke her. Isen har skjøvet dem opp slik at de ligger som flak oppå hverandre. Inn i mellom ligger kvartære løsmasser. De er lett å få øye på fordi den mørke fargen står i kontrast til det hvite krittet.

Fossil-leting er også en aktivitet. Etter sigende levde blekkspruter, sjøpinnsvin, muslinger, alger og en masse andre dyr i kritthavet. Men å finne en mosasaurtann bør ikke være en av ambisjonene. Slike funn hører med til sjeldenhetene.

Nede i vannkanten dominerer små rullestein. De består for det meste av flint. Den harde og spesielle steinen ligger som tynne lag inne i krittet, og jevnlig faller det små stykker ned, som så blir ?rundvasket? av bølgenes evige slag mot stranden.

Utenfor stranda er vannet bleket av krittstøvet som kontinuerlig vaskes ned klippeveggene og skyldes ut i havet.

Vær lur. Gjør ære på våre danske venner. Sett av en hel dag. For å oppleve naturens undere slik de var en gang for 70 millioner år siden.

Turbeskrivelse

Møns Klint ligger på øya Møn sør for København. Det er knapt to timer å kjøre på gode veier. Ved å ta en liten avstikker kan denne attraksjonen kombineres med ert besøk til Stevns Klint som ligger helt øst på Sjælland.


 
 

Geofunn i nærheten