Geofunn: Leka

by Halfdan Carstens
[gallery columns="1" ids="1816,2042"]
Landskapet på Leka skiller seg kraftig fra sine omgivelser, med sin karakteristiske farge og sine terrengformasjoner. Det kan virke som kulisser i en gammel westernfilm.

Geologisk forklaring av lokaliteten

Leka er noe for seg selv. Det første som slår turistene er de helt spesielle fargene. I stedet for nyanser i grått, slik vi kjenner landskapet fra fastlandet, går det i gult, brunt og rødt, eller la oss kalle det rustfarger. For overflaten på steinen er dekket av rust. Det skyldes forvitring gjennom tusener av år av de spesielle (svarte!), steinene på denne øya lengst nord i Nord-Trøndelag. Geologene drar imidlertid hit ut av helt andre grunner. Her finner de et snitt gjennom eldgammel havbunnsskorpe som ble skjøvet opp på land for omtrent 400 millioner år siden. Det er samme type skorpe som vi finner langt ute i Norskehavet, mellom Norge og Grønland. På Leka kan de til og med studere stein som for en uendelighet av tid siden lå langt nede i mantelen, under jordskorpen, det ytterste skallet på Jorden. Bare få andre steder i verden er det mulig med et slikt dypdykk inn i Jordens indre.

Turbeskrivelse

For å komme til Leka må man ta ferje fra Gutvik, eller ta hurtigbåt fra Rørvik eller Namsos. Leka ligger 75 kilometer fra Rørvik og 90 km fra Brønnøysund. En anbefalt tur for å gå på tvers gjennom den gamle havbunnen kan starte på Skråa i vest og gå til Skei i øst. Underveis er det også satt opp informasjonsplakater om de geologiske attraksjonene langs veien.

Kartlenke

Lenker

www.leka.kommune.no

Foredrag om Leka av Tore Prestvik (Power Point)

Stikkord

Havbunnsskorpe, forvitring

Lenker

www.leka.kommune.no

Foredrag om Leka av Tore Prestvik (Power Point)

Stikkord

Havbunnsskorpe, forvitring


 
 

Geofunn i nærheten

https://geofunn.no711x474_Lekas Røde Indre