Geofunn: Grønli- og Setergrotta

by Halfdan Carstens
[gallery columns="1" ids="2004,1659"]
To kalksteinsgrotter i Rana med kilometerlange ganger forteller om et geologisk fenomen som er både sjeldent og sårbart, men også om kjemisk oppløsning av en bergart som preger landskapet mange steder i Nordland.

Geologisk forklaring av lokaliteten

Grottevandring er ikke for pyser. Og grotteforskning er ekstremsport. Mens grottevandring kan foregå i siviliserte former, tilrettelagt med stier, gjerder og fargerike lysarrangementer, er grotteforskning forbeholdt de som elsker underjordiske gleder som mørke, fuktighet og ekkel gjørme, og vet å sette pris på de stundene hvor man lurer på om det finnes en vei tilbake eller ikke. I grotteeldoradoet i Nordland kan du velge om du vil prøve deg som turist eller forsker. Grønligrotta er forbeholdt turister som har det travelt og må oppleve mest mulig på kortest mulig tid. Ved siden av ligger Setergrotta. Her kan du prøve grotting på kroppen, med hjelm, hodelykt, og det som ellers må til for å skubbe seg frem i stummende mørke. Grottene i Nordland gjennomborer kalkstein og dannes gjennom tusener av år av regnvann som siver ned i sprekker og løser opp steinen. Små mengder med karbonoksid (CO2) i vannet er det som skal til.

Turbeskrivelse

Med utgangspunkt i Mo i Rana kjører du ca. ti km kjøring nordover langs E6, ta av ved Røssvoll, passer flyplassen og fortsett videre innover dalen nye ti km. Veien er godt skiltet, og ved grottene er det kafé, kiosk og billettsalg.

Kartlenke

Lenker

Nettsted for Setergrotten

Nettsted for Grønligrotten

Stikkord

Grotter, grottevandring, kalksteinsgrotte

Lenker

Nettsted for Setergrotten

Nettsted for Grønligrotten

Stikkord

Grotter, grottevandring, kalksteinsgrotte