Geofunn: Glamsland pegmatitt

by Halfdan Carstens
[gallery columns="1" ids="2015"]

Geologisk forklaring av lokaliteten

Like utenfor Lillesand ligger en betydelig pegmatittforekomst som er omtrent 930 millioner år gammel. Gjennomsnittlig mineralinnhold er ca. 40 % oligoklas (natronfeltspat), 30 % mikroklin (alkalifeltspat), 28 % kvarts og 2 % mørke mineraler.

En pegmatitt er en grovkornet bergart somn opptrer i form av ganger og linser og inneholder krystaller med størrelse opp til flere meter. Pegmatitt kommer av gresk pegma som betyr binding, nettverk.

Granitt-pegmatitter har stor økonomisk betydning for utvinning av feltspat, kvarts og glimmer og er utbredt i Norge, særlig i Østfold, i Bamble og langs sørlandskysten.

Det har vært drift på pegmatittforekomsten utenfor Lillesand siden 1968, men driften ble nedlagt i 2011 fordi den ikke lenger var lønnsom. Siste driver var Sibelco Nordic.

Kvarts og feltspat er viktige råstoffer i glass og porselen.

Turbeskrivelse

Forekomsten og det nå nedlagte bergverket ligger bare en drøy km nord for nye E18 mellom Lillesand og Kristiansand. Den enkleste måten å komme dit på er derfor å ta av i Brønningsmyrkrysset og kjøre frem til Fv 231 og følge denne nordover.

Kartlenke

Lenker

Glamsland; snl.no
Pegmatitt; snl.no
Pegmatitt; geologiskolen

Stikkord

pegmatitt, feltspat, kvarts

Lenker

Glamsland; snl.no
Pegmatitt; snl.no
Pegmatitt; geologiskolen

Stikkord

pegmatitt, feltspat, kvarts


 
 

Geofunn i nærheten

https://geofunn.noIvelandveggen er som et «snapshot» av hvordan pegmatittsmeltene i Evje-Ivelandområdet ble dannet. Mikael Pedersen og Ben Snook er målestokker. Foto: Axel Müller  
https://geofunn.no
https://geofunn.no
https://geofunn.no